Secció de Ciències i Tecnologia

Dimarts de ciència i tecnologia 2024


27 de febrer i 16 d'abril a les 18.30 h


11 de juny a les 19.00 h

Seguiment en directe

Què guanyem amb la transferència

de coneixement?

Sala Pere i Joan Coromines

Què guanyem amb la transferència de coneixement?

A Catalunya hi ha un desacoblament evident entre ciència i innovació. Com fomentar la transferència de coneixement des de l’àmbit acadèmic a l’empresa en benefici de la societat? Li surt a compte a un investigador dedicar esforços a la transferència de tecnologia? Com encoratjar els inversors? Falta comunicació o hi ha obstacles burocràtics i acadèmics? Ho analitzem des de quatre perspectives diferents.

 

Ponents confirmats:

Laia Arnal, biòloga i directora general de Transferència i Societat del Coneixement del Departament, del Departament de Recerca i Universitats.

Irene Garcia Cano, vicedegana de Recerca i Transferència de la Facultat de Química i directora del grup TECNIO de Projecció Tèrmica, de la Universitat de Barcelona.


Mònica Roca, enginyera de telecomunicacions, fundadora de l’empresa IsardSAT. Va ser presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona.

Sara Secall, inversora. Sòcia dInveready i la responsable de Biotech Portfolio.

 

Moderadora: Nora Ventosa, IEC, professora d’investigació de l’ICMAB-CSIC.

 

Taula rodona en col·laboració amb l’Associació TECNIO.

16 d'abril - 18.30 h

Sala Pere i Joan Coromines

Dades mèdiques, intel·ligència artificial i salut digital

Cada segon, en el món, els serveis d’assistència mèdica recullen milions de dades dels pacients que es visiten i que són tractats. Com es recullen i guarden aquestes dades? Quin ús posterior se’n fa d’elles? S’utilitzen per a millorar els diagnòstics i tractaments dels pacients? Es comparteixen? La bioestadística i la computació d’alt rendiment són les eines clau per a gestionar les dades com també l’emergent intel·ligència artificial que ens ha de permetre generar nou coneixement per a millorar la salut dels ciutadans. Tindrem aviat una nova medicina millor, més precisa, personalitzada, científica, justa i equitativa? En parlarem amb quatre experts.

 

«Dades en salut: passat, present i futur»

Jordi Piera, director de lOficina d’Estratègia de Salut Digital, Servei Català de la Salut.

 

«Si no ho podem mesurar, no ho podem gestionar: ús de les dades mèdiques més enllà de la consulta»

Gerard Carodinvestigador i coordinador del grup de recerca DS3 al Servei Català de la Salut.

 

«Intel·ligència artificial en medicina: realitat en el primer quart del segle XXI i perspectives de futur»

Hugo HerreroHospital Bogenhausen de Múnic i Alma Medical Imaging, Barcelona.

 

«Els Bessons Digitals (digital twins) amb ordinadors molt potents»

Christopher MortonCEO dElem Biotech SL, Barcelona.

 

Modera: Jaume ReventósIEC, UIC i Servei Català de la Salut.

 

Sessió coorganitzada amb la Secció de Ciències Biològiques de lIEC.

 

11 de juny - 19.00 h

Sala Nicolau d’Olwer

Epigenètica en salut humana, gestió dels recursos naturals i protecció de la natura

L’epigenètica és una de les àrees de la biologia que desperta més interès en l’actualitat. Formalment, s’ocupa de les modificacions heretables de l’expressió gènica que no depenen de canvis en la seqüència de l’ADN. Són molts els fenòmens biològics en què podem trobar la contribució de l’epigenètica. Un d’ells és l’adquisició de la identitat cel·lular, la qual cosa fa que cèl·lules del nostre cos, totes elles amb el mateix genoma, es diferenciïn en diferents tipus cel·lulars. Un altre fenomen és la plasticitat fenotípica, que permet que el mateix organisme pugui desenvolupar diferents característiques o trets en funció de les condicions ambientals. Ara se sap que l’epigenètica contribueix també al determinisme sexual, l’envelliment i l’estrès posttraumàtic, entre d’altres.

En aquesta conferència repassarem l’evolució del concepte d’epigenètica al llarg del temps i com tenir en compte que l’epigenètica és cada cop més important en els tres àmbits principals de la biologia aplicada: la salut humana, la producció i la utilització de recursos vius, i la gestió i conservació del patrimoni natural en un entorn canviant. En la salut, aprofundeix la comprensió de malalties i el seu tractament, mostrant la influència del medi ambient i l’estil de vida en l’expressió gènica. En gestió de recursos parlarem de rellotges epigenètics per a mesurar l’edat biològica dels organismes, i en conservació de la natura ens referirem al desenvolupament de marcadors per a determinar els efectes del canvi climàtic. També explicarem per què l’epigenètica no és una versió moderna del lamarckisme, malgrat algunes afirmacions en aquest sentit. Finalment, veurem com nous avenços en la nostra comprensió de l’herència epigenètica contribueixen al que es coneix com la síntesi evolutiva ampliada.

 

Francesc Piferrer Circuns, professor dinvestigació i sotsdirector de Transferència de Coneixement a l’Institut de Ciències del Mar (CSIC).