Secció de Ciències i Tecnologia

Notícies i actualitat

Carrega més notícies
Torna a les notícies
Xavier Cabré, Eulàlia Planas i Maria Rosa Palacín són nomenats membres numeraris de la Secció de Ciències i Tecnologia
Secció: Ciències i tecnologia
22/01/2025

Cabré és investigador a la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats i especialista en equacions en derivades parcials; Planas és doctora en enginyeria industrial, centrada en la tecnologia i l’impacte ambiental, i Palacín s’ha focalitzat en l’estudi de la química de l’estat sòlid i l’electroquímica.

La Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC ha incorporat tres nous membres numeraris a les seves files: Xavier Cabré Vilagut, Eulàlia Planas i Cuchi i Maria Rosa Palacín i Peiró. La seva aprovació es va fer pública al Ple de l’Institut del passat dimecres 15 de gener. Així, la Secció comptarà amb noves veus expertes en les àrees de matemàtiques, química i enginyeria química.

Xavier Cabré Vilagut

Cabré és investigador sènior a la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats i catedràtic de matemàtica aplicada a la Universitat Politècnica de Barcelona. És doctor en matemàtiques per la Universitat de Barcelona i les seves línies de recerca són el càlcul de variacions, l’anàlisi no lineal, i els sistemes dinàmics i les equacions en derivades parcials. Aquestes equacions sorgeixen en física matemàtica, geometria diferencial, finances i biologia. El seu enfocament se centra en les equacions el·líptiques i parabòliques, i en la comprensió analítica de la regularitat, la simetria i altres propietats qualitatives de les seves solucions.

És coautor, juntament amb Luis Caffarelli, del llibre Fully nonlinear elliptic equations i autor de més de seixanta articles.

Eulàlia Planas i Cuchi

Eulàlia Planas és doctora enginyera industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC, 1996), catedràtica del Departament d’Enginyeria Química de la UPC i directora del Centre d’Estudis del Risc Tecnològic, des de l’any 2009.

La seva recerca s’ha centrat en l’estudi dels incendis, la modelització d’accidents greus (focs, explosions i dispersió de substàncies tòxiques) i la gestió del risc associat a instal·lacions industrials i al transport de mercaderies perilloses. Des de l’any 2000, també ha enfocat la seva investigació en la millora de la prevenció i l’extinció d’incendis forestals, així com en la gestió del risc a la interfície entre foc forestal i zona urbana.

La seva trajectòria científica es reflecteix en més de cent articles publicats en revistes de prestigi, diversos llibres, i la participació en més de quaranta projectes de recerca competitius.

Ha estat reconeguda amb diversos guardons, com el Premi per a Estudiants de la Societat Catalana de Tecnologia (1994), el Premi Rafael Campalans (1997), el Premi Extraordinari de Doctorat (1999), el XXXIII Premi del Llibre Agrari (2004), el Premi SINIF a la Gestió i Prevenció (2019) i el Premi UPC al Compromís Social en l’Àmbit de la Sostenibilitat (2020).

Maria Rosa Palacín i Peiró 

Llicenciada en ciències químiques i doctora en ciència de materials per la Universitat Autònoma de Barcelona, Palacín és professora d’investigació a l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona del Consell Superior d’Investigacions Científiques. La seva activitat s’ha centrat en els àmbits de la química de l’estat sòlid i l’electroquímica, aplicats a un sector que cada vegada té més rellevància en l’àmbit tecnològic i social: l’emmagatzematge electroquímic de l’energia. Ha liderat projectes de recerca nacionals i internacionals en una àmplia gamma de tecnologies de bateries recarregables amb electròlits aquosos o orgànics, incloent-hi tant conceptes ja comercials com d’altres d’emergents i basats en elements abundants i de baix cost. 

És coautora de més de cent seixanta articles científics i coinventora d’onze patents. Fou editora de la revista Chemistry of Materials, de la Societat Americana de Química entre el 2016 i el 2024. El 2021 va ser nomenada fellow de la Societat Americana d’Electroquímica i va rebre el premi de recerca de l’Associació Internacional de Materials de Bateries. El 2022 se li atorgà el Premi Miguel Catalán - Paul Sabatier de la Societat Francesa de Química. El 2023 fou nomenada membre de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona i el 2024 membre corresponent de la Real Academia de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales.